biztpol Svédország Oroszország NATO hadgyakorlat

A semleges Svédország ismét bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot

Ha támadás érné az országot, 50 fős háborús küldöttség veheti át a törvényhozás munkáját.

 

Húsz év után először tartott hadgyakorlatot a svéd parlament: a törvényhozás ilyenkor korlátozott létszámban ül össze, és hadiállapotot szimulálnak. A gyakorlatot azért tartották, mert feszültté váltak a svéd-orosz kapcsolatok – mondta a parlament elnöke, Urban Ahlin.

A háborús küldöttséget a riksdag pártjainak 50 képviselője alkotta, és hétfőn titkos helyszínen tartottak ülést – jelentette az MTI. A gyakorlatról semmilyen részlet nem szivárgott ki.

A válságbizottságot háború vagy háborús veszély esetén hívják össze, és átmenetileg átveheti a parlament feladatait. Utoljára 1997-ben tartottak ilyen ülést. A mostani gyakorlatot már 2014 óta tervezik. Végül azért tartották meg, mert romlott a világ diplomáciai és biztonsági légköre – mondta Ahlin.

Nem csupán hírből ismerik

A semleges Svédország területén két évszázada nem volt háború, az ország nem tagja a NATO-nak, de  1994-ben békepartnerségi szerződést írt alá az észak-atlanti szövetséggel, és katonái részt vesznek a NATO külhoni misszióiban.

Oroszországgal nincs szárazföldi határa, de mindkét állam a Balti-tenger partján fekszik, a Kalinyingrádi területen, Baltijszkban pedig van egy orosz támaszpont. A svéd aggodalmakat növelte, hogy 2014 őszén egy azonosítatlan tengeralattjáró hatolt be a Stockholm közeli szigetek közé.

Stockholm március elején jelentette be, hogy 7 év után ismét bevezetik a kötelező katonai szolgálatot.

"Olyan körülmények között vagyunk, amikor Oroszország bekebelezte a Krímet. Több hadgyakorlatot tart a közeli szomszédságunkban"

– mondta a döntés indokolva Peter Hultqvist védelmi miniszter.