A Navy Seals kiképzése Kaliforniában

Túlélni a havat és a jeget.

 

A tél és a havazás megnehezíti a katonák dolgát, de nem állítja meg a háborúkat. Erről sokat tudnának mesélni Napóleon vagy Hitler katonái, vagy éppenséggel a szovjetek, akik 1939-ben megtámadták Finnországot. Abban bíztak, hogy a finnek gyorsan leteszik a fegyvert – az előrelátó szovjet hadvezetés még arra is figyelmeztette az alakulatokat, hogy véletlenül se sértsék meg a svéd határt –, de csalódniuk kellett.

Nem ijedtek meg a Vörös Hadseregtől

A Vörös Hadsereg mindenütt heves ellenállásba ütközött. Az elszántan és elkeseredetten küzdő finnek védelmét Carls Gustav von Mannerheim marsall irányította. A 175 ezres finn hadsereg sikeresen feltartóztatta az egymilliós szovjet haderőt, a sílécekre állított lövészek jó helyen voltak, és lecsaptak a támadókra. A finneket a rátermett hadvezetés és a hadiszerencse mellett a svéd hírszerzés információinak is sokat köszönhettek, de ez semmit sem von le eredményeikből.

A finnek manapság is komolyan veszik a telet és a téli hadviselést.

Télen a katonai műveleteket a hideg, a hó és a jég, illetve az olvadás is befolyásolja. Ilyen időjárási körülmények a magasan fekvő területeken – például Kasmírban, az indiai-pakisztáni harctéren – vagy a sarkkörökhöz közeli területen szinte egész évben előfordulhatnak, másutt meg persze a téli évszakban. Például a kelet-ukrajnai fronton.

Miben más a téli hadviselés? Az alacsony hőmérsékletek megviselik a technikát is, a járművekhez és fegyverekhez különleges kenőanyagokat kell használni, hogy működőképesek maradjanak. Igaz ez az élőerőre is, és a katonáknak megfelelő ruházatot kell biztosítani. A hideg, nyirkos időben nem csak a fagyás vagy kihülés jelent veszélyt, de könnyen kialakulhat az üszkösödéssel járó, ún. lövészárok-láb is.

Mindezek miatt nem meglepő, hogy a téli időjárás körülmények között az előny a védelem oldalán van, ha valamennyire meleg, védett helyet tudnak kiépíteni az állománynak. A gyalogos haladást sílécekkel, hótalpakkal lehet valamelyest könnyíteni, de ez újabb terhet jelent a katonának. A hó megnehezíti a logisztikát is, mert az utánpótlást és ellátmányt nehezen, megfelelő járművekkel lehet biztosítani.

Nehezebb kihasználni a meglepetés előnyeit, mert nehéz hangtalanul megközelíteni az ellenség állásait. A haladás lassú, és minél magasabban zajlik, minél meredekebb emelkedőn, annál lassúbb lesz. Járművekre ritkán számíthatnak a katonák, a harckocsik és harcjárművek használhatósága korlátozott. A folyók, vízi akadályok jelentős kihívást jelenthetnek addig, míg nem fagytak be. Ha a jég már kellőképpen vastag, akár rögtönzött leszállópályaként is használható.

A hadseregek nagy gondot fordítanak a téli kiképzésre. A britek tengerészek és tengerészgyalogosok Norvégiába járnak kiképzésre, és Norvégiában rendezik meg a többnemzetiségű, éves nagy téli hadgyakorlatot is. A finnek mindenkit, évente huszonötezer sorkatonát elküldenek téli kiképzésre, és ők készítik fel az amerikai hadsereg instruktorait is. Kanada, Oroszország és az USA is rendszeresen tart téli kiképzést és hadgyakorlatokat is.