Horvátország korszerűsíti a hadseregét, az amerikai helikopterek után érkeznek a német önjáró lövegek. Szerbia az orosz vadászrepülőket és rakétákat várja. Elkezdődött a fegyverkezési verseny?

önjáró löveg horvátország németország pzh2000 szerbia oroszország balkán hírek nato biztpol

A világ egyik legjobb rendszere Afganisztánban is bizonyított

 

Közúton, trélerre pakolva érkezett meg Horvátországba a Németországból vásárolt önjáró lövegek első két példánya. A zágrábi kormány több mint két éve írta alá a szerződést tizenhat használt PzH2000 vásárlásáról. A 155 mm-es ágyúval szerelt lövegeket Németországban újítják fel, az átlagosan tíz éves eszközök esetében indokolt nagyjavításon kívül korszerű tűzvezetési rendszert is felszerelnek.

A fegyverek leszállítását többször is elhalasztották. Az első hat löveg – a tervekkel ellentétben – nem érkezett meg 2015-ben, és a beszerzés jelentősen megdrágult. A szerződést eredetileg 41 millió euróról írták alá, ám a módosítás után értéke már 46,4 millió euró volt. Az árban a kezelőszemélyzet kiképzése is benne van.

A PzH2000 az afganisztáni bevetéseken bizonyította, hogy jelenleg a világ egyik legjobb tüzérségi eszköze. Karbantartási igénye alacsony, a magas fokú automatizálás maitt jelentős a tűzgyorsasága – percenként 10-12 lövedéket lőhet ki –, a Rheinmetall L/52 típusú, 25-40 km lőtávolságú tarackágyúja pedig rendkívül pontosnak számít. Az 55 tonnás lánctalpast 1000 lóerős motor mozgatja, terepen 45, közúton 60 km/h a legnagyobb sebessége. Hatótávolsága 420 kilométer. A PzH2000-et Németország, Olaszország, Hollandia és Görögország már hadrendbe állította, de Litvániába is megérkeztek az első példányok, és Horvátország mellett Ausztrália és Katar is használni fogja.

A német önjáró lövegek beszerzésével Horvátország szomszédainál lényegesen korszerűbb tüzérséggel rendelkezik majd. A PzH2000 vásárlása egyébként része a horvát fegyveres erők (OS RH) korszerűsítésének, ezt Zágráb a NATO-csatlakozáskor vállalta. Az OS RH fokozatosan lecseréli a szovjet, illetve a szovjet lincenc alapján a szocialista Jugoszláviában gyártott eszközeit.

önjáró löveg horvátország németország pzh2000 szerbia oroszország balkán hírek nato biztpol

Tizenhat tarackkal nem rohanják le Szerbiát

A cél a korszerűbb, nyugati vagy helyi gyártású fegyverek beszerzése. A Patria PSZH-t helyben gyártják, ugyanabban a gyárban, ahol a korszerűsített M84-Degman harckocsi készül. A Zastava gépkarabélyok helyett helyi VHS-2-t vásárolnak, az Egyesült Államok pedig 16 Kiowa Warriors harci helikoptert adományozott Horvátországnak. Felmerült az is, hogy Zágráb 16 darab M270 MLRS rakéta-sorozatvető rendszert is kap az Egyesült Államoktól, és bár erről azóta sem hallani konkrétumokat, a felvetésre a belgrádi kormány hisztérikusan reagált.

önjáró löveg horvátország németország pzh2000 szerbia oroszország balkán hírek nato biztpol

Értékes adomány

Egyébként Szerbia is igyekszik új fegyvereket beszerezni, de nem nyugati forrásokból, hanem a hagyományos szövetségesnek mondott Oroszországból. Vlagyimir Putyin megígérte , hogy 6 darab MiG-29-est adományoz Szerbiának, de a repülők korszerűsítésnek árát – körülbelül 180 millió eurót – Belgrádnak kell állnia.

Mi lesz ebből?

A haderőkorszerűsítések híre felveti a kérdést, vajon újabb konfliktus felé sodródik-e a politikailag instabil térség? A hírre, hogy Horvátország esetleg amerikai rakéta-sorozatvetőket állít hadrendbe, a moszkvai állami propaganda is reagált, azt állítva, hogy Szerbia korszerű orosz fegyverrendszerek beszerzésén gondolkodik.

önjáró löveg horvátország németország pzh2000 szerbia oroszország balkán hírek nato biztpol

Arról nincs hír, hogy Zágráb megkapja-e a rakéta-sorozatvetőket

A bulvárlapok rémísztő szalagcímei ellenére nincs veszély, hogy a térség két legfontosabb állama között közvetlen fegyveres konfliktus törne ki. Az önjáró lövegek, a helikopterek, a vadászgépek beszerzése képest valóban a képességek jelentős növelését jelentik, de az álatalános politikai légkör mégis más, mint 1990-91-ben volt – még akkor is, ha Moszkvából azt üzenik, a térség államai az EU és az USA mesterkedése miatt nem tudják megoldani a vitás kérdéseket, és ez újra Európa puskoporos hordójává változtatja a Balkánt.

Horvátország már a NATO tagja (Szerbia célja a katonai semlegesség fenntartása), Zágráb és Belgrád között pedig nincsenek feloldhatatlan konfliktusok. Azonban az elgondolkodtató, hogy az elavult rendszerek cseréjét valamiféle fegyverkezési versenynek látja a közvélemény: a bizalmatlanság még mindig legalább olyan erős, mint az egyébként létező gazdasági és más jellegű együtműködés.