Több pénzt kapnak a katonák, a honvédelmi költségvetés 427 milliárd forint lehet.

biztpol magyar honvédség költségvetés 2018

A felesleges felszerelés értékesítéséből is modernizálhatják a haderőt

 

Jelentősen nő a honvédelmi kiadások kerete a kedden benyújtott költségvetési javaslat szerint: a tervezett 427 milliárd forint a jövőre jelzett nominális GDP több mint 1 százalékának felel meg. Idén ez az arány 0,94 százalék.

A kormány 2012-ben határozatban vállalta, hogy 2016-ig nominálértéken nem csökkenhet a honvédelmi költségvetés, 2016-tól pedig évente legalább a GDP 0,1 százalékával növelik.

Jövőre is folytatódik a 2015-ben indított fegyveres és rendvédelmi életpályamodell, újra nő a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetése. A javaslat szerint a honvédelmi illetményalap 2018 januárjától 43 110 forint lesz. A honvédelmi illetményalapot évente a költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi.

Az előterjesztés szerint a honvédelmi tárca jövőre több mint 4,5 milliárd forinttal járulna hozzá a NATO költségvetéséhez. A NATO- és EU-felajánlás alapján kialakítandó készenléti alegységek alkalmazásának kiadásaira 100 millió forint, az EU védelmi célú közös finanszírozású védelmi alapjaihoz 680 millió forint hozzájárulást tartalmaz a honvédelmi költségvetés.

A “tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokra” 25 milliárd forintos keretet tervez a tárca – jelentette az MTI.

A javaslat szerint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat több mint 15 milliárd forinthoz jut a honvédelmi költségvetésből.

A honvédelmi tárcánál jövőre 34,5 milliárd forintos bevétellel számolnak. A felesleges hadfelszerelések, haditechnikai eszközök és anyagok értékesítéséből származó bevételt a miniszter a honvédség technikai modernizációjára, a technikai eszközök fenntartására és javítására, képesség- és hadfelszerelés fejlesztésre, illetve az értékesítéskor felmerült kiadások fedezetére használhatja fel.

Ezzel a Magyar Honvédség "rugalmasan alkalmazkodni tudjon a változó biztonsági környezethez, illetve a NATO elvárásaihoz".

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ működési költségeire több mint 32 milliárd forint juthat a honvédelmi tárca keretéből, de a budapesti Honvédkórház számára 285,7 millió forintos beruházási forrást is terveztek a költségvetésbe. Ezek mellett az MH Egészségügyi Központjánál csaknem 25 milliárd forintos bevétellel is számolnak jövőre.

A debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium több mint 301 millió forintot kap a honvédségi keretből.

A Honvédelmi Sportszövetség támogatására 1,1 milliárd forintot biztosítanak. Hadisírgondozási feladatokra több címen is biztosít forrást a honvédelmi tárca. Civil szervezetek hadisírgondozással, hadisírkutatással kapcsolatos tevékenységének támogatására 12 millió forintot adnak. Ezen felül a hadigondozásról szóló törvényt végrehajtó közalapítvány működéséhez több mint 8 milliárddal forinttal járul hozzá a HM.