Az iraki háború óta nem fordult elő, hogy a washingtoni külügyminiszter nem lesz ott a NATO tanácskozásán. Közben kiderült, hogy májusban a szövetség állam- és kormányfői is találkoznak.

biztpol NATO Oroszország USA

A helyettese képviseli az USA kormányát

 

Az USA külügyminisztere, Rex Tillerson kihagyja a NATO külügyminisztereinek áprilisi csúcstalálkozóját. A G7 sziciliai tanácskozásáról Moszkvába utazik, a brüsszeli találkozón helyettesen, Tom Shannon képviseli majd az Egyesült Államokat – írja a BBC.

A State Department szerint amikor kiderült, hogy április 5-ére és 6-ára már betelt Tillerson naptára, alternatív időpontokat ajánlott a NATO-nak. Mark Toner külügyi szóvivő szerint az USA “100 százalékig elkötelezett” a szövetség biztonsága iránt.

Az elnökválasztási kampányában Donald Trump elismerően szólt Vlagyimir Putyinról, a NATO-t pedig elavultnak nevezte.

Volt már rá példa, hogy az USA külügyminisztere kihagyta a NATO találkozóját, de ilyesmi mégis ritkán fordul elő. Utoljára 2003-ban, az iraki háború idején történt, hogy Colin Powell nem utazott el a tanácskozásra.

Tillerson távolmaradása miatt az európai partnerekben újra felmerülhet a kérdés,vajon mennyire elkötelezett a Trump-kormányzat. Az elnök és miniszterei az utóbbi hetekben igyekeztek megnyugtatni a szövetségeseket, és közben katonák ezreit telepítik a NATO keleti tagállamaiba, hogy megakadályozzanak bármiféle orosz fenyegetést vagy beavatkozást.

Mike Pence alelnök februári brüsszeli látogatásakor azt mondta, hogy az USA új vezetése támogatja a szövetségi rendszert. Trump ugyanakkor többször jelezte: azt várja a tagállamoktól, hogy lényegesen növeljék védelmi kiadásaikat. Jelenleg csupán néhány állam teljesíti a vállalást, hogy a GDP 2 százalékát fordítsa védelemre.

Az Exxon Mobil vezetőjeként Tillerson szoros kapcsolatban volt az orosz kormánnyal, és a Krím bekebelezése után bevezetett szankciókat is bírálta. A külügyminiszter a héten Washingtonban találkozik a NATO diplomatáival, és az Iszlám Állam elleni harcról tanácskoznak majd.

Update

A NATO-tagállamok állam- és kormányfői május 25-én tartanak csúcstalálkozót Brüsszelben. Ez lesz az első alkalom, hogy a szövetségesek együtt találkozhatnak Trumppal.

A vezetők "megvitatják,

hogyan igazodjon a NATO az új biztonsági környezethez, beleértve azt is, milyen szerepet játsszon a terrorizmus elleni küzdelemben,

– mondta Oana Lungescu. A NATO szóvivője szerint szó lesz arról is, hogy a tagállamoknak növelniük kell a védelmi kiadásokat.

Trump a választási kampányban felvetette, hogy az USA csak azokat az országokat védené meg, amelyek teljesítik kötelezettségeiket. Az elnök később feltétlen támogatásáról biztosította az észak-atlanti szövetségeseit.