Az ügyletet Moszkvában is megerősítették.

oroszország légvédelem fegyver sz-400 törökország légvédelmi rakétarendszer

Az orosz hadiipar büszkesége

 

Moszkva hitelt ad Ankarának az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek megvásárlásához – mondta Szergej Csemezov, a Rosztyeh vezérigazgatója. A hitelszerződést most erősítették meg az oroszok, eddig arról csak a török sajtó számolt be – jelentette az MTI.

Törökország 2,5 milliárd dollárért vásárol négy Sz-400-as üteget, az első szállítás 2020 márciusában várható. Moszkva számára fontos a török üzlet, hiszen az egyik legnagyobb NATO-haderőben lesz rendszeresítve az orosz haditechnika. A Közel-Kelet iránt érdeklődő, agresszívebb nemzetközi jelenléttel próbálkozó Oroszország azonban ennél is ambiciózusabb, tavaly októberben jelentették be, hogy Szaúd-Arábia is vásárol az SZ-400-asokból. Igaz, a szaúdiak Washingtonról sem feledkeztek meg.

Az SZ-400 Triumf (NATO-kódja: SA-21 Growler) a SZ-300 továbbfejlesztett változata. A ‘90-es végén kezdte el fejleszteni az Almaz tervezőiroda. Hosszas tesztelés – és némi hibajavítás – után 2007-ben állította hadrendbe az orosz haderő.

A fegyverrendszer négyfajta rakétával láthatja el feladatát. A rövid- és közepes hatótávolságúakon kívül még nagy- és rendkívül nagy (250 illetve 400 kilométer) hatótávolságú rakétákkal semmisítheti meg a légi célokat, a repülőket és ballisztikus rakétákat.

A  törökök 45 százaléknyi előleg kifizetése után 55 százaléknyi orosz hitelt kapnak. Ankara már tavaly szeptemberben befizette az előleget.