Meggyőző pusztítóerő

Bevetésen az AC–130 Spectre.

Damaszkusz szövetségeseit lőtték az amerikaiak Szíriában. Február hetedikén Deir-ez-Zór tartományban mintegy félezer rezsimhű fegyveres tüzérséggel és harckocsikkal támadtak az ellenzékiekre. A főként kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) az USA kliensei, és amerikai katonai tanácsadók is kísérik őket.

 

Az amerikai különleges erők hívására az égből érkezett a segítség. A közvetlen támogatásra használt AC-130 – a Hercules brutálisan felfegyverzett változata – elég meggyőző pusztítást tud végezni, de a légicsapásban F-15-ös és F-22-es vadászrepülők is részt vettek, továbbá AH-64-es helikopterek és a tengerészgyalogság tüzérsége.

A Pentagon szerint egy ideje figyelték, ahogy a damaszkuszi rezsim szövetségesei erőket vonnak össze az SDF közelében. Az amerikaiak kapcsolatba léptek az oroszokkal, akik azt állították, hogy nincs közük az egészhez.

Ez nem győzött meg mindenkit, az USA válaszcsapása legalább száz támadóval végzett, és elképzelhető, hogy orosz zsoldosok is voltak köztük. Moszkva igyekszik átvenni és alkalmazni az amerikai gyakorlatot, és a katonai műveletek egy részét kiszervezi az orosz érdekeltségű biztonsági szerződtetett fegyvereseinek. Egyelőre azonban sem az oroszok, sem az irániák – Teherán a szíriai rezsim másik fontos támogatója – jelenlétét nem erősítették meg.

Damaszkusz felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ítélje el az amerikai akciót, mert szerintük a támadás háborús bűncselekmény volt – jelentette az MTI.

Washinton szerint a rezsimhű erők megpróbálják elfoglalni azokat a területeket, ahonnan a kurdok kiűzték a dzsihádistákat. A szerdai összetűzés közeében olajmezők is vannak ugyanis. Moszkva szerint az SDF a térségben elfoglalt egy olajfinomítót.