oroszország usa fegyverekezés hadiipar rakéta drón hiperszónikus fegyver

Az évértékelő üzenete a fenyegetés volt

Primitív animációkat vetített. Azokon mindig győzött.

 

Felderíthetetlen és elfoghatatlan – azaz gyakorlatilag legyőzhetetlen –, manőverező nukleáris fegyverek kifejlesztését jelentette be Vlagyimir Putyin csütörtöki évértékelő beszédében.

Az államfő szerényen és egyszerűen csak egyedülállónak nevezte az új fegyverrendszereket. Vlagyimir Putyin szerint ezeket azért fejlesztették ki, mert az USA – Moszkva többszöri figyelmeztetése ellenére – kilépett a 1972-ben megkötött rakétavédelmi szerződésből – jelentette az MTI. Putyin szerint az új eszközök nem sértik a fegyverzetkorlátozási egyezményeket, és jellemzőiket Moszkva megosztje a Nyugattal.

"Velünk senki sem akart tárgyalni, ránk senki sem hallgatott" – mondta Putyin. Az elnök szerint most majd meghallják Oroszország hangját. A beszéd közben az új eszközöket óriásképernyőkön mutatták be. Pontosabban: fenyegetőnek szánt animációkat vetítettek a törvényhozás két házának.

Mit jelentett be Putyin? Például egy nukleáris meghajtású, korlátlan hatótávolságú, manőverező repülőgépet. Oroszországból indul az USA felé, kikerüli a rakétavédelmi rendszereket, ha kell, megkerüli a Földet, és lecsap. 

Az új rendszerekről készült videókat az állami propagandaadó, a Szputnyik jóvoltából láthatjuk. Putyin bejelentett egy gyors, nukleáris robbanótöltet hordozására alkalmas víz alatti drónt is. A tengeralattjáról elindított drón vagy a felszíni hajókat, vagy a part menti városokat semmisíti meg.

Putyin bejelentette azt is, hogy kifejlesztették a Kinzsalt, a légi indítású, több mint 2 ezer kilométeres hatótávolságú hiperszonikus rakétát. Ez olyan erős és gyors fegyver, hogy még a repülő is felgyorsul tőle.

Bejelentette, hogy kifejlesztették a Szarmat típusú új, több robbanótöltet szállítására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát.

Bejelentette, hogy elkezdte az Avantgard rakétarendszer sorozatgyártását. Ez a sűrű légrétegekben 1600-2000 fokos tűzgolyóvá hevül, a hangsebesség több mint hússzorosával zuhanva a céljára. És persze ezt sem tudja megsemmisíteni semmilyen amerikai rendszer.

Putyin szerint az orosz fejlesztések bebizonyították: a rakétavédelmi rendszerek stratégiailag semmit sem érnek, pénzügyi szempontból pedig pazarlóak. Oroszország senkit sem fenyeget, és katonai erejének növekedése a béke garanciája – mondta az elnök, aki szerint az ellene és a szövetségesei ellen indított nukleáris támadásra haladéktalanul válaszol, "efelől senkinek ne legyen semmilyen kételye".

Persze afelől se legyen senkinek kételye, miért volt ennyire harcias Putyin: március 18-án elnökválasztás lesz Oroszországban. Ezen pedig Putyin a legesélyesebb elnökjelölt, ami nem csoda, ha a rezsim dönti el, ki indulhat.

Putyin műsora hazai közönségnek szólt. Az elnök évértékelője üzenet volt: ha jól szavaznak, ha ismét Putyin választják, akkor biztonságban lesznek, Oroszország pedig újra nagyhatalom lesz. És ez egy olyan üzenet, amelyik jól rezinál a választóknál. Persze az oroszok nem genetikailag paranoidok, a politika teszi őket azzá. Morális és kulturális felsőbbrendűségüket sulykolja, a Nyugat iránt bizalmatlanságot szít, azt a képzetet kelti, hogy veszélyben van az életmódjuk, erős és mindenható államot ígér.

Moszkva szerint a  bejelentett fejlesztéseket egyébként abból hajtják-hajtanák végre, amit az orosz védelmi szektorra költenek évente. És az nem olyan sok, az alábbi grafikon jól szemlélteti, mennyire kevés Kínához képest, hát még az USA-hoz. Az adatok tavalyelőttiek, de úgyis az arány a lényeg.

oroszország usa fegyverekezés hadiipar rakéta drón hiperszónikus fegyver
Find more statistics at Statista

Azon persze sokat lehet spórolni, ha valaki nem akar F-35-öst kifejleszteni, de a bejelentett fegyverek is irgalmatlanul sokba kerülnek. Nem is sok olyan ország van a fenti listán, ahol tényleg jelentős kutatások és fejlesztések zajlanak.

Az is sokatmondó, hogy a vízválasztónak nevezett beszédében az elnök azt is megígérte, hogy a következő elnöki mandátum végére Oroszország egyike lesz a világ öt vezető gazdaságának.

Erőfitogtatás

Az elnök bejelentéseit a teremben többször is nagy taps nyugtázta. Putyin azonban nem győzött meg mindenkit. Robert Schmucker teljesen hiteltelennek nevezte a terveket. A müncheni műszaki egyetem oktatója szerint Oroszország egy ideig még nem lesz képes arra, hogy atommeghajtású manőverező robotrepülőgépet fejlesszen ki. "Túl nehéz lenne a szerkezet" – mondta. "Nem tudom elképzelni, hogy egy kis repülő atomreaktor képes lenne" elég üzemanyagot biztosítani működéséhez.

Az ötletet már évtizedek óta vizsgálják – mondta Schmucker. Az atommeghajtású manőverező robotrepülőgép előnye a hosszú élettartam lenne: a reaktor annyi energiát termelne, amennyivel a fegyver sokáig és nagy sebességgel képes lenne az ellenséges radarok által észlelt magasság alatt repülni, akár napokig is. Elméletileg.

Schmucker erőfitogtatásnak nevezte Putyin bejelentéseit. A hiperszonikus rakétákról szóló bejelentést is puszta agyszüleménynek tartja. Időnként szárnyra kapnak hírek, hogy Oroszország és Kína nagy előrelépést tett a hiperszonikus fegyverek fejlesztése terén, azonban ezeknek nem hihetünk – mondta Schmucker. A hangsebesség ötszörösénél kezdődő hiperszonikus tartományban az anyag hihetetlen terhelésnek van kitéve, a tesztelés pedig elképzelhetetlenül drága.

Több pénzt

Másként reagált a Pentagon. Dana White szóvivő szerint az orosz bejelentés nem volt váratlan, Moszkva régóta dolgozik a rendszereken és az USA számolt velük.

A Pentagon szerint a nukleáris meghajtású robotrepülő még nem állítható hadrendbe, és a kísérletek alatt több mint egyszer lezuhant.

A DARPA, az amerikai védelmi minisztérium ügynöksége szerint az USA túl keveset költ a hiperszonikus fegyverek fejlesztésére. Ebben sincs semmi meglepő, a Pentagon környéként általában azt gondolják, hogy Washingtonnak sokkal többet kellene költeni fegyverekre, fejlesztésre és általában a hadiiparra.

Az viszont egyértelműen kiderült Putyin beszéde alatt, hogy az orosz hekkerek sokkal ügyesebbek lehetnek, mint az animációk készítői.

Moszkva egyúttal pályázatot hirdetett: az új fegyverek elnevezéséhez a civilektől is vár javaslatot, itt.