A gyorsreagálású erők kaphatnák a repülő erődöket.

Hat használtak vennének

 

Orosz helikopterekkel korszerűsítené haderejét Szerbia. A Večernje novosti szerint a belgrádi kormány Belaruszból venne legalább hat Mi-35-ös helikoptert vásárolna, állítólag erről is tárgyal majd Aleksandar Vulin védelmi miniszter minszki látogatásán. A másik lehetőség, hogy közvetlenül Oroszországtól vennének használt helikoptereket. Az utolsó szót – a gépek gyártójaként – Moszkva mondhatja ki.

A pilóták képzéséről és átképzéséről még nem jött hír. A helikopterek a gyorsreagálású erők műveleteit támogatnák. Aleksandar Vulin szerint a haderő fejlesztését a regionális biztonsági helyzet, illetve a korszerű hadviselés feltételei indokolják. A szerb hadsereg a Mi-35-ösöket a páncélosok leküzdésére, felderítésre illetve személyszállításra használná.

Tavalyelőtt a szerb légierő két használt orosz Mi-17-est állított hadrendbe, Belgrád és az orosz állami Roszoboronekszport további hat Mi-17-es vásárlásáról tárgyalnak. Bár ezeket a híreket egyelőre érdemes fenntartásokkal kezelni. A Večernje novosti semmiképpen sem sorolandó a mértékadó lapok közé, ráadásul a belgrádi kormány is elég bombasztikus bejelentéseket szokott tenni a haderő korszerűsítéséről. Persze Szerbia valóban igyekszik  beszerezni újabb eszközöket, ám ez lassan halad, főként anyagi okok miatt.

Szerbiába nemrég érkezett meg hat MiG-29-es Oroszországból. A használt repülőket Moszkva ajándékba adta, a felújítás költségeit, legkevesebb 185 millió eurót, Szerbia állja. Elképzelhető, hogy még nyolc használt MiG-29-est vesznek Belarusztól. A szerb légierőnek jelenleg négy – elileg röpképes – MiG-29-ese van. Azóta tudják ismét járőrözésre használni őket, hogy a repülőkhöz szükséges akkumulátorokat Vlagyimir Putyintól megkapták ajándékba.

A tervek szerint az idén megérkeznek az első két Airbus helikopter is. Szerbiába tavalyelőtt kilenc H-145M-et vásárlásáról döntött. Ebből hatot a fegyveres erők kapnak, hármat pedig a rendőrök.