izrael szíria irán hezbollah golán-fennsík háború polgárháború

Videó a hétvégi akcióról.​​

 

Amikor Szíriából néhány lövedék izraeli területen csapódott be a Golán-fennsíkon – két nap leforgása alatt másodszor –, a jeruzsálemi kormány a válaszcsapás mellett döntött. Az izraeli hadsereg, az IDF egy géppuskaállás és két harckocsit semmisített meg – írta a Haaretz.

Az izraeli hadsereg, az IDF felszólította a civileket, hogy kerüljék el el-Kuneitra környékét: a szíriai területen a kormányerők és a felkelők a határ közelében harcolnak. A légicsapásban a damaszkuszi rezsim két katonája meghalt, állítják szíriai források.

A támadás egy részéről videót is közzétettek.

Nem ez az első eset, hogy az IDF szíriai célpontokat támad, bár Izrael szerint 2011 óta főleg a Hezbollahnak fegyvert szállító konvojokra illetve fegyverraktárakra mértek csapásokat.

A Golán-fennsík mintegy kétharmadát Izrael 1967 óta tartja megszállva, Szíria pedig 510 négyzetkilométert ellenőriz. A terület bekebelezését a nemzetközi közösség nem ismerte el, Szíria és Izrael pedig néhányszor eredménytelenül már tárgyaltak a fennsík jövőjéről. A megállapodás több tényező nehezíti: a Libanonban is aktív damaszkuszi rezsim kapcsolatban van a Hezbollahhal, másrészt pedig Teherán szövetségesének számít. Jeruzsálemnek tehát egy olyan országgal kellene megállapodnia, amelyik Izrael halálos ellenségeivel szövetkezik – ez egyelőre nem tűnik túl valószínűnek.

 Inkább fizetnek

A szíriai polgárháborút Izrael közelről figyeli: Bassár el-Aszadért nincs oka kiállni, de a rezsim fegyveres ellenfeleiben sem tud feltétel nélkül bízni. A jeruzsálemi kormánynak két dolog fontos. Az egyik, hogy a határai közelében nyugalom legyen, és a konfliktus véletlenül sem csapjon át – szándékosan vagy véletlenül, mindegy – izraeli területre. Talán még fontosabb, hogy a területen ne legyenek jelen Irán kliensei, például a Hezbollah.

Ezért Izrael rendszeres támogatást ad néhány felkelőcsoportnak, hogy afféle pufferzónát hozzon létre a határon – írta a The Wall Street Journal. A lap szerint az IDF és a lázadók között rendszeres a kommunikáció, és Izrael pénzt küld fegyverekre, lőszerre és a fegyveresek ellátmányára.

Az tudni lehetett, hogy 2013 óta mintegy háromezer szíriai sebesült kapott kezelést izraeli kórházakban, több segélyszállítmányt kaptak a nélkülöző civilek, de úgy tűnik, hogy a kapcsolat mélyebb és korrdináltabb – jelentette az MTI.

"Izrael hősiesen kiállt mellettünk. Nem éltük volna túl az izraeli támogatás nélkül"

– mondta az egyik milícia szóvivője. Ez a csoport havonta mintegy ötezer dollárt kap. 

A Golán-fennsík térségében nagyjából nyolcszáz fegyveres felkelő tevékenykedik, közülük sokan részelnük izraeli támogatásban, igaz, eltérő mértékben és formában.