usa szíria irán usaf drón uav levegőben

Az irániak rakétával is felszerelhetik a Shahed-129-et.

 

Két hét alatt két iráni drón – ez az USA légierejének jelenlegi mérlege az összetett, több szinten zajló szíriai konfliktusban, ahol a felek – az oroszok, az amerikaiak, az irániak, a törökök, damaszkuszi rezsim, az Öböl-menti államok, lázadók, az izraeliek, stb. – az Iszlám Állam és egymás ellen is küzdenek.

Az iráni drónt Szíria déli részén lőtték le, mert feltételezték, hogy fegyvereivel veszélyt jelentett az USA-vezette koalíció szövetségeseire. A pilóta nélküli repülővel egy amerikai F-15 végzett.

Teherán öt év fejlesztés után, 2012 szeptemberében jelentette be, hogy elkészült a Shahed-129. Az iráni tévé lelkesen számolt be a fejlesztésről.

Az irániak szerint a drón akár 24 óráig is a levegőben maradhat. Amennyiben olyan terület fölé küldik, ahol a földi kezelőszemélyzet már nem tudja irányítani, a drón egy előre beprogramozott pályán is képes repülni.

A felderítés mellett a Shahed-129 másra is használható. Az irániak szerint akár nyolc irányított levegő-föld rakétát is a harctér fölé vihet – nem csoda, hogy az amerikaiak kilövik őket. Úgy tudni, hogy teherán szíriai és iraki területen is bevetette már az Iszlám Állam ellen, járműveket és más földi célokat támadva.