Elkészült a katonák elhelyezésére szolgáló négy bázis a déli határon. Az utolsó ilyen létesítményt hétfőn adták át Hercegszántón.

hírek honvédség határzár

Eddig Kaposvárról és Hódmezővásárhelyről utaztak a határra

Az egyenként 150 katona elhelyezésére alkalmas bázisok hatékonyabbá teszik Magyarország déli határának védelmét – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter.

 

Eddig a katonákat a kaposvári és a hódmezővásárhelyi laktanyákban és bérelt ingatlanokban helyezték el. Mostantól a bázisokon, a feladatok elvégzéséhez közelebb tudják elszállásolni őket – mondta Simicskó. Az egységek így jóval gyorsabban bevethetők, ha bármilyen változás történik – jelentette az MTI.

A kelebiai, a bácsalmási, a madarasi és a hercegszántói bázisok és az utak kialakításában részt vettek az osztrák műszaki egységek, és a miniszter reméli, hogy a jó együttműködés folytatódik. Magyarország korábban a visegrádi négyektől is segítséget kapott a határ védelméhez, és a közép-európai összefogás a problémák felismerését és megoldását is hatékonyabbá teheti – mondta Simicskó.

hírek honvédség határzár

A bázison 150 katonát szállásolhatnak el

A honvédség igény szerint segítséget nyújt a rendőrségnek. Jelenleg mintegy 3 ezer katona szolgál a határon, de a honvédség képes rugalmasan reagálni a változásokra – mondta a miniszter.

A Honvédség 4 bázisát tavaly ősszel kezdték építeni. A katonákat négyszemélyes, fűtéssel és klímával felszerelt konténerekben szállásolják el. A mintegy 90 konténerből álló bázison a lakóegységek mellett mosdó, tusoló, teakonyha és mosókonyha, társasági helyiség és konditerem is van. Ha szükséges, a konténerekre egy emeletet is rá lehet építeni, ezzel a befogadóképességük bármikor a duplájára növelhető.