észak-korea usa hírek

A győzelemnapi paradé Phenjanban

A harcias retorika nem meglepő, mert Dél-Korea és az USA közös gyakorlatot tartanak. Phenjan szerint mindegy, ki lő elsőként, mindenről Washington tehet.

 

"Ha háború tör ki a Koreai-félszigeten, a teljes felelősség az Egyesült Államokat fogja terhelni,

függetlenül attól, ki méri az első csapást"

– mondta Szin Hong Csol. Észak-Korea külügyminiszter-helyettese szerint a félsziget a háború szélére sodródott, mert a folyamatban lévő amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat egy olyan különleges manővert is magában foglal, amelynek célja végső soron az észak-koreai vezetés eltávolítása és az ország nukleáris- és rakétabázisainak megsemmisítése – jelentette az MTI.

Az észak-koreai hadsereg arra figyelmeztetett múlt héten, hogy

"megelőző csapást fog mérni egy neki tetsző időpontban és módon",

mert az amerikai hadsereg az észak-koreai vezetés eltávolítását és a nukleáris létesítmények elpusztítását célzó különleges műveletekkel fenyegette meg nyíltan az országot. Csol szerint Washington keményen igyekszik igazolni a katonai manőverek jogosságát, mondván, hogy azok átláthatóak, de szerinte az egész magyarázkodás ostobaság.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője provokatívnak nevezte a phenjani figyelmeztetést. Észak-Korea eddig öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Ezért és az ENSZ BT határozatainak megsértése miatt a nemzetközi közösség szankciókkal sújtotta az országot.