Elvileg nem a harc, hanem a helyi erők kiképzése lesz a feladtuk. 

tengerészgyalogság usa afganisztán usmc földön hekmatjar tálib

A tervek szerint háromszáz amerikai segíti majd az afgánokat

 

Ismét tengerészgyalogosokat telepít az USA Afganisztánba, a részben tálibok uralta Hilmend tartományba, ahonnan 2014-ben távoztak a katonák.

A mintegy harmincfős előőrs fogadására rendezett ünnepség, amelyen John Nicholson tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnoka is részt vett, az amerikai expedíciós csapatok visszatérését jelzi, s annak 300 katonája a következő hetekben érkezik meg – közölték NATO-források.

A tengerészgyalogosok érkezését az sikeres támadásokat végrehajtó tálibok tavaszi hadjáratához időzítették. Az amerikaiak a tervek szerint nem fognak harcolni a gerillákkal, hanem a kiképzés és a tanácsadás lesz a feladatuk.

Szombaton először jelent meg hívei előtt a kelet-afganisztáni Lagmán székhelyén, Mehtarlámban a húsz évig száműzetésben élő Gulbuddin Hekmatjar. A hadúr a jelenlegi kormányt támogatva összefogást sürgetett.

"Fogjunk össze és szüntessük be a háborút, amelynek első áldozatai az afgánok és házaik voltak, amelyeket leromboltatok"

– mondta Hekmatjar. Felszólította a tálibokat, hogy "vessenek véget ennek a háborúnak", és "ne legyenek többé tudatlanságuk és büszkeségük áldozatai".

Hekmatjar azzal vált hírhedtté, hogy az afgán polgárháború idején tüzérséggel lövette Kabult, nem kívánt a kormányerőkhöz csatlakozni, és 2001-ben háborút hirdetett a tálibokat elűző külföldi erők ellen. Tavaly szeptemberben Asraf Gáni afgán elnökkel aláírták a kabuli kormány és a Hizb-i-Iszlami békemegállapodását.

Az USA 2003-ban terroristának nyilvánította Hekmatjart, a tavalyi megállapodással azonban elérte, hogy levegyék a tilalmi listáról. Kabulba úgy térhetett vissza, hogy szállást és védelmet szavatoltak számára.