oroszország hadgyakorlat földön légvédelem igla

Iglával gyakorlatoztak az oroszok Krasznodarnál.

 

 Az Igla-Supernek is nevezett Igla-S (NATO-kódja SA-24 Grinch) a légvédelmi rakétarendszer legújabb generációja, az SA-16 (Gimlet) és az SA-18 (Grouse) továbbfejlesztett változata. A légi fenyegetés elhárítására sokkal hatékonyabban használható a korábbi változatoknál. Az orosz fegyveres erőkben 2004-ben rendszeresítették.

A napokban éleslövészetet tartottak, ott készült a felvétel.

Az elődjénél pontosabb Igla-S zavarvédettsége jelentős a fejlett célkiválasztó rendszernek köszönhetően: a valós cél elkülöníthető a háttértől és a csaliktól is. A rakéta megsemmisítési távolsága 6 kilométer, több, mint a korábbi rendszerek 5.2 kilométeres távolsága volt.

oroszország hadgyakorlat földön légvédelem igla

Korszerűbb és hatékonyabb

Megnövelték a 9M342 rakéta robbanótöltetének tömegét, és csapódó illetve közelségi gyújtóval szerelték fel. Ezért a célpontot nem csak közvetlen találattal tudja megsemmisíteni. Akkor is hatékony lehet, ha mintegy másfél méterre a cél közelében robban fel – a robbanás optimális időpontját egyébként algoritmus választja ki.

oroszország hadgyakorlat földön légvédelem igla

A brazil hadsereg is használja

A kézi légvédelmi rakétarendszert olyan vizuálisan megfigyelhető légi célok – harcászati repülők, helikopterek, UAV-ok – leküzdésére tervezték, akár 3500 méter magasságig. Az Igla-S kisméretű légi célok ellen is alkalmazható, akár éjszakai viszonyok között is. A 17 kilogramos rendszert egy katona kezeli.

A rendszert – Oroszországon kívül – Líbia,Szíria, Irán, Venezuela, Brazília és Szlovénia rendszeresítette. A Magyar Honvédség is használta – egy korábbi generációt –, az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred utoljára 2011-ben vett részt Iglával éleslövészeten.