légvédelem rakéta patriot lengyelország usa

A fegyverrendszer két éven belül érkezhet meg.

 

Lengyelország Patriot légvédelmi rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól – jelentette be a varsói védelmi tárca. A Donald Trump amerikai elnök látogatása elé időzített bejelentésből nem derül ki, hogy végleges vagy előzetes szerződésről van-e szó.

Antoni Macierewicz védelmi márciusban közölte, hogy Varsó ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot rakétaütegek vásárolna. A 30 milliárd zloty (mintegy 7,6 milliárd dollár) értékű, Wisla légvédelmi program keretében összesen nyolc rakétaüteget telepítenének Lengyelországba.

A Patriot rakétarendszerek beszerzését még 2015 áprilisában az akkori elnök, Bronislaw Komorowski irányozta elő, bejelentve: Lengyelország az ukrán válság miatt felgyorsítja rakéta- és légvédelmi rendszerének a fejlesztését – írja az MTI.

A tárgyalásokon a lengyel fegyvergyártók részesedésére és a technológiák megosztására vonatkozó úgynevezett offset tárgyalások a kulcsfontosságúak. Az első üteg a szerződéskötést követő két éven belül érkezne Lengyelországba.

légvédelem rakéta patriot lengyelország usa

Repülővel bárhova elvihetik 

A közép-hatótávolságú légvédelmi rakétát a ‘80-as években fejlesztette ki az USA. A rendszer repülők, ballisztikus rakéták és robotrepülők megsemmisítésére is alkalmas. A rendszert teherautókra telepítették, és légi úton szállítható.

A rakétát a ‘90-es években továbbfejlesztették, és a PAC-2 hatótávolsága több mint kétszer, sebessége több mint másfélszer nagyobb, mint az első nemzedéké. Hadrendbe állították már a PAC-3 rakétákat is. Ezeknél az elektronika lehetővé tette a nagyobb találati pontosságot. A rendszer mindig telitalálattal, a rakéta mozgási energiájával semmisíti meg a célt, ezért elhagyható a robbanótöltet.

Működését az alábbi animáció jól szemlélteti.

A módosítások miatt drasztikusan csökkent a rakéta mérete, és az indítókonténerében a korábbi egy helyett négy rakétának jut hely. Egy szállító-indító járműn már 16 rakéta lehet.