magyar honvédség eskütétel altiszt simicskó istván

Készül az új egyenruha – jelentette be a honvédelmi miniszter.

 

A Magyar Honvédség ismét a fejlődés pályájára állhat – mondta Simicskó István Szentendrén, az altisztek szombati eskütételén. A honvédelmi miniszter szerint a Zrínyi 2026 az elmúlt 25 év legátfogóbb, legkiterjedtebb honvédelmi és haderő-fejlesztési programja.

A bővülő költségvetési forrásokból nemcsak többet kívánnak költeni, hanem jobban is, hogy érezhető pozitív változások legyenek a katonák megbecsülésében – mondta Simicskó. A folyamat elindult az illetményemeléssel, az egyéni felszereléssel, és az új köznapi és ünnepi ruházat is készül. A miniszter szerint modernizáció zajlik minden területen, de a katonai értékeknek és erényeknek is meg kell maradniuk, sőt erősödniük kell. Megbecsülést és kiszámítható életet kívánnak adni a katonáknak – mondta Simicskó.

A katonai hivatás választása a haza szolgálatának legmagasabb szintű megnyilvánulása. A haza nélkül nincsen nemzet, és a haza megvédésében mindenkinek megvan a maga felelőssége – mondta a miniszter.

Értelmetlen háborúba, sőt háborúba soha nem szabad belebocsátkoznunk. Nekünk a békét kell szolgálnunk, a magyar emberek biztonságát, Magyarország védelmét – mondta Simicskó.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta, az esküvel az elhivatottságról tesznek tanúbizonyságot a jelenlévők, amikor megfogadják, hogy akár az életüket is feláldozva szolgálják az országot, a nemzetet.

A szombati avatáson a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián sikeres vizsgát tett nappali iskolarendszerű hivatásos, valamint tanfolyam rendszerű képzésen részt vett szerződéses legénységi állományú katonák tettek esküt.

Az idén 174-en mondták el az őrmesteri esküt a szentendrei alakulatnak helyt adó Görgey laktanyában, iskolarendszerű képzésen 42-en végeztek, köztük két nő, tanfolyami rendszerű altisztképzésen 132-en, közülük 16-an nők.