A manőverekre 25 ezer katonát mozgósították.

nato hadgyakorlat saber guardian 2017 szentesi fokos 2017 románia magyarország földön vízen

Az amerikaiak németországból indultak.

 

Megkezdődtek a Saber Guardian 2017 nemzetközi gyakorlatsorozat romániai manőverei. A Bulgária, Románia és Magyarország területén zajló, 22 NATO-tagállam és partner ország 25 ezer katonáját mozgósító manővereket az USA szárazföldi erőinek európai parancsnoksága hangolja össze, és a Fekete-tenger térség eddigi legnagyobb hadgyakorlata.

Július 20-ig Románia területén 20 helyszínen rendeznek éleslövészetet, harcászati terepgyakorlatot, nappali és éjszakai vízi átkelést, légi csapatszállítási és sebesültmentési gyakorlatot. Az erdélyi Nagysinken (Cincu) és Aranyosgyéresen (Campia Turzii), illetve a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogalniceanun szervezett gyakorlatok egy része sajtónyilvános lesz – írja az MTI.

A lőterekre és gyülekezőpontokra tartó katonai konvojok számára több településen lakossági találkozót rendeznek, ahol az érdeklődők megtekinthetik az amerikai és román zászlóaljak haditechnikáját.

A román védelmi minisztérium felhívta a lakosság figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a lőterek köré vont biztonsági övezetekre érvényes bejárási tilalmat. Az illetéktelen behatolás és a lövészet után hátramaradó fémhulladék gyűjtése nemcsak tilos, hanem rendkívül veszélyes is.

A gyakorlatra tartó amerikai konvoj Németországból indult, és Magyarországon is áthaladt. Az amerikai és a magyar katonák a Mosoni-Dunán tartottak vízi átkelési gyakorlatot, erről készült ez a látványos videó.

A Szentesi Fokos 2017 gyakorlatot a Saber Guardian 2017 keretében tartották meg.