Mitől volt forradalmi Gatling találmánya?

fegyver gatling-géppuska haditechnika földön levegőben

Ez a kis GIF nagyszerűen szemlélteti a Gatling-géppuska működési elvét. A feltaláló, Richard J. Gatling azt mondta: azért alkotta meg a fegyvert, hogy csökkentse a hadseregek létszámát, mert ha kevesebb a katona, akkor kevesebben halálos áldozat lehet.

 

fegyver gatling-géppuska haditechnika földön levegőben

Gyakorlatlan katona is kezelhette

Mielőtt legyintenénk, hogy ez nem jött be, tegyük hozzá: nem tudjuk, hogy Gatling találmánya nélkül mekkorák lennének a hadseregek.

A feltalálóról elnevezett fegyver a korszerű géppuskák előképe. Gatling 1862 novemberében szabadalmaztatta találmányát, aminek a polgárháborúban az unionisták örültek legjobban, mert ők rendszeresítették és alkalmazták is a fegyvert. Ez a gyakorlatban nagyjából így nézhetett ki:

A fegyver lényege a többcsövű, forgatható mechanizmusa. Minden cső egy lövedéket lő ki, majd ahogy mozog, kiveti a töltényhüvelyt, és új töltényt tölt be. A megoldás egyik nagy előnye, hogy a következő lövésig a csőnek van ideje hűlni.

Még egy gyakorlatlan lövész is képes volt percenként közel akár 200 lövést leadni, és közben a fegyver sem melegedett túl. A fegyver etetéséhez nem használtak hevedert. A töltények egy tárból érkeztek a géppuskába.

A Gatling-géppuska azonban nem volt automata fegyver. Képes volt ugyan a folymatos tüzelésre, de ehhez a kezelőjének egy kart kellett tekernie. Az első valóban automata fegyver a Maxim-géppuska volt, de annak feltalálására 1884-ig kellett várni.

Azonban Gatling találmánya is volt olyan forradalmi, hogy még ma is alkalmazzák. Repülőkön, helikoptereken, harcjárműveken is feltűnik a jellegzetes, forgócsöves konstrukció.

A fegyvernek elképesztő tűzereje van, és hatalmas pusztítást képes okozni.