Amerikai eszközöket akarnak

Bukarestben komolyan gondolják a haderő fejlesztését.

Románia három, egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló, HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert vásárol az USA-tól.

 

A nagy hatótávolságú tűztámogató eszközök beszerzését nemzetbiztonsági érdekekel, a NATO-ban vállalt kötelezettségekkel és az USA-hoz fűződő stratégiai partnerség elmélyítésével indokolta a védelmi minisztérium. A kormány közlemény nem tartalmazza a vételárat, de a beszerzés értéke – a lövedékeket, szenzorokat, a kiegészítő műszaki felszereléseket, cserealkatrészeket és a kiképzést is beleértve – eléri a másfél milliárd dollárt – írja az MTI.

Kirpóbált eszközökről van szó: az amerikai hadsereg például 2016 novemberében a HIMARS rendszerrel is támogatta a Moszult ostromló iraki csapatokat.

A terepjáró kamionokra szerelt sorozatvető távirányított lövedékeket használ, hatótávolsága pedig 300 kilométer. Az eszköz a Hercules típusú repülőkkel légi úton is szállítható.

Kipakolnak a Herculesből

És ha szállítható, akkor szállítják is. A Közel-Keleten is szoktak éleslövészetet tartani.

Használták az afganisztáni háborúban is.

Természetesen a Nemzeti Gárda alakulatainál is van rakéta-sorozatvető.

Rövid időn belül másodszor fordul elő, hogy Románia amerikai felszerelést vásárol. Bukarest tavaly nyáron négymilliárd dollárért rendelt hét Patriot rakétavédelmi rendszert. A Legfelsőbb Védelmi Tanács, a CSAT tavaly augusztusban hagyta jóvá a hadsereg tízéves fejlesztési tervét, eszerint Románia 9,8 milliárd euró, azaz közel 3000 milliárd forintért vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

Románia 2017-ben a GDP két százalékának megfelelő szint, hárommilliárd euró fölé emelte a védelmi minisztérium költségvetését. A parlamenti pártok egyhangúlag vállalták: bárki alakít is kormányt Bukarestben, a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Ez egy hosszabb video a HIMARS képességeiről.